top of page

pet., 13. maj

|

Semič

V Objemu Lahinje, opera Tamburaškega orkestra Dobreč

Vstopnice na voljo v TIC-u Semič
.
V Objemu Lahinje, opera Tamburaškega orkestra Dobreč
V Objemu Lahinje, opera Tamburaškega orkestra Dobreč

Time & Location

13. maj 2022, 19:00 – 21:00

Semič, Prosvetna ulica 4, 8333 Semič, Slovenia

About the event

Po dvoletnem opernem premoru vas Tamburaški orkester Dobreč vabi na ogled prve tamburaške opere z novim naslovom V OBJEMU LAHINJE v petek, 8. aprila – premiera,  v soboto, 9. aprila – prva ponovitev in v nedeljo, 10. aprila – druga ponovitev.

Vse tri predstave bodo potekale ob 19. uri v KC Semič.

V objemu Lahinje je nadaljevanje prvotnih opernih predstav z naslovom Ambrož in Katarina v obliki novega libreta, ki je historično in poetično z glasbo prve opere prirejene za tamburaški orkester na svetu, še bolj usklajeno bogat kot prvotna verzija.

Zgodba se navezuje na še živečo zgodbo hčere lastnika gradu Gradac, ki se ni želela podrediti pravilom časa, temveč je v ljubezenskem izboru sledila le svojim čustvom. Zgodba sega v prvo polovico 17. stoletja, ko je bil imenovani grad »Gradez« v lasti družine Purgstall le slab dan jezdenja od meje Osmanskega cesarstva. To so bili kruti časi, ko za ljubezenska čustva ni bilo prostora.  Preteča nevarnost pred islamizacijo je zato belokranjske plemiče še dodatno motivirala k medsebojnim porokam, ki so jih v skupni obrambi še bolj povezovale. Glavna protagonista v operni zgodbi dolgo ne dojameta, da  je ljubezen med plemkinjo in mlinarjevim sinom stanovsko prepovedana  in celo nevarna za celotno skupnost, kar povzroči dramatične preplete zgodbe z obilo čarobnih prizorov značilnih za Belo krajino.

Bogatejša scenska oprema in številne ljudske ustvarjene melodije, ki jih je Gregor Zagorec umestil v partituro za tamburaški orkester Dobreč, se bodo zlile z glasovi vrhunskih pevcev v prečudovito ljubezensko zgodbo in se dotaknile vsakega izmed nas s sporočilom, da je naša življenjska pot ujeta v usodo, kot je grad Gradac v objemu reke Lahinje ujet še dandanes.

Nakup in rezervacija vstopnic bo potekala od petka, 18. marca naprej v TIC-u Semič (Štefanov trg 7), tel. št. 040/625 148 ali ele. naslovu tic@kc-semic.si.

Cena vstopnice 25,00 €.

Dogodek bo potekal skladno z veljavnimi odloki in priporočili NIJZ.

Share this event

bottom of page